-
Columns
   
 

Einde van de wereld

21 december 2012 • Ype Wijnia en John de Croon
asset management strategie
Ik vind deze column een aanrader
1287 personen hebben deze column positief beoordeeld

Asset managers, stop maar met het uitvoeren van onderhoud en het plannen van nieuwe investeringen. Geniet zo lang het kan. Het einde is nabij. Volgens de Maya’s vergaat de wereld vandaag. We hopen dat we nog net op tijd zijn met deze waarschuwing, zodat u nog net even afstand kan nemen van uw werk. Mocht dat niet zo zijn dan haalt het natuurlijk helemaal niet uit.

De reden dat de wereld vergaat is heel simpel. Bij het opstellen van de kalender waren na 21 december de dagen op. Vandaag is dus de laatste dag en logischerwijs komt er na de laatste dag geen volgende. De enig juiste conclusie is dus dat de wereld vandaag vergaat. Op Monument 6 van de archeologische site Tortuguero in Zuid-Mexico is de datum 21 december 2012 expliciet vermeld. Volgens deze inscriptie zal op 21 december 2012 de god Bolon Yokte' K'uh neerdalen[1]. En dat voorspelt kennelijk niet veel goeds…..

Omdat risicomanagement bij asset management hoort hebben we al enige tijd geleden een risicoanalyse uitgevoerd om ons te wapenen tegen het naderende onheil. Over de effectkant van het risico waren we het vrij snel eens. Alhoewel geen enkele organisatie een matrix heeft waar het einde van de wereld in genoemd wordt, leek ons dat een typisch voorbeeld van een catastrofale gebeurtenis. Over de kans hadden we wat meer discussie. Aan de ene kant is opgeschreven dat 21 december de wereld vergaat en wat geschreven is, is waar. Het is dan dus zeker dat de wereld vergaat. Maar er is een uiterst minieme kans dat de beitelaar van de Maya’s dyslectisch was en dat er 2102 bedoeld werd[2]. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken, want dat halen we naar alle waarschijnlijkheid toch niet. We hebben daarom het voorzorgsprincipe maar van stal gehaald. Stel dat we ons wapenen tegen de ondergang en de wereld vergaat niet, dan staan we een beetje voor gek maar daar komen we wel overheen. Maar stel dat de wereld vergaat en we hebben niks gedaan, dat is dan goed balen. En dus togen we naar het zuiden van Frankrijk, waar een klein Gallisch dorp genaamd Bugarach ligt. Bij dat dorp ligt een berg, de ´Pic de Bugarach´[3]. Die berg in de Franse voor-Pyreneeën is volgens ‘new agers’ de enige veilig plek op aarde en dat is de reden dat we daar nu zitten te wachten op wat komen gaat. Ons is verteld dat bovennatuurlijke krachten de berg hebben gevormd. Het schijnt dat hier een deur naar een parallel universum te vinden is of dat er mogelijk een ruimteschip van de god Bolon Yokte' K'uh landt die de mensen meeneemt die zich rond de berg bevinden.

Wanneer u nu nog de berg op wilt, heeft u helaas pech. Wij waren vanwege onze proactieve risicoanalyse op tijd en zien hoe de Franse politie de toegangswegen naar de berg heeft afgesloten en de new agers en hippie-achtige types terugstuurt. Om u toch een indruk te geven wat we hier zien, even een korte impressie. De berg is niet heel hoog, 1230 meter om precies te zijn. Verderop zijn de Pyreneeën zichtbaar. Op de top van de berg is het nogal kaal. Eerlijk gezegd, er groeit hier boven helemaal niets, het is hier verrekte koud en regenachtig en er is nergens een restaurant of café te bekennen. Om over ander vertier maar te zwijgen. De deur naar het parallelle universum moeten ze maar snel openen, of in ieder geval dat ruimteschip sturen, want dit is echt niks. Had die Bolon Yokte' K'uh trouwens niet ergens een tropisch strand kunnen uitkiezen om te landen? Of anders 21 juni 2013, dan was het hier beter geweest. Misschien hebben we ons toch in de luren laten leggen door het voorzorgsprincipe. We hebben nu in ieder geval spijt van de onzalige beslissing om op een steenhoop ergens ver weg in de kou te gaan zitten, en als de wereld zou vergaan terwijl we aan het genieten waren dan hadden we het waarschijnlijk niet eens doorgehad. Hoezo spijt?

 Foto: Thierry Strub. 14 November 2007. Zie wikipedia-site Pic de Bugarach

Nu het nog kan willen we toch even terugkijken op 2012. Een memorabel jaar, waarin het nieuwe kabinet leek te struikelen voordat het geïnstalleerd was. Een jaar waarin ondanks alle voorspellingen Griekenland de eurozone niet heeft verlaten. Een jaar waarin er bijna een Elfstedentocht werd gehouden. Maar ook het jaar waarin de Paus ging twitteren. Dat we dat nog mochten meemaken. Maar het is over, het is voorbij. Vandaag vergaat de wereld. Over dit soort zaken hoeven we ons niet meer druk te maken. In plaats daarvan kunnen we het in onze columns hebben over het achterstallig onderhoud van het ruimteschip van Bolon, of de gebrekkige locatiekeuze voor de deur naar het parallelle universum. Maar die zult u niet meer lezen.

Voor het geval de wereld vandaag niet vergaat zullen we pogen de draad weer op te pakken. Maar of dat in hetzelfde tempo gaat lukken weten we nog niet. Het internet bevriest hier en postduiven vliegen ook niet zo snel. En de berg afkomen gaat ook niet makkelijk worden. Zo te zien probeert de politie de mensen niet langer te beletten de berg op te gaan, maar probeert ze ons op de berg te houden. Er komen ook opeens allerlei mensen met spuiten en dwangbuizen aan. Het ziet er naar uit dat we hier dus nog wel een tijdje moeten blijven.

Mocht de wereld na morgen onverhoopt verder draaien (maar wie gelooft dat nog), dan zijn we er volgend jaar weer voor u. Maar ook dan is het zaak te blijven genieten. In dat geval kunt u nog steeds onze columns lezen. We realiseren ons dat het hier op de berg eigenlijk nog helemaal zo slecht niet is. Draait de wereld door, dan kunnen we naar beneden om onze proviand aan te vullen en blijven we hier langer om van de rust te genieten. De columns komen dan alleen wat minder vaak, want we hebben de tijd nodig om te genieten en de digitale verbinding met de rest van de wereld is hier niet al te best.

De tijd dringt, we gaan afsluiten. We wensen u een fantastisch uiteinde toe, geniet ervan zolang het kan. En als de wereld na vandaag gewoon door draait dan wensen we u alvast een goede kerst en een gelukkig Nieuwjaar!

 



[2] Wetenschappers hebben aangetoond dat de datum van 21 december niet correct is, maar na de Stapelaffaire weten we niet meer of we dat wel moeten geloven

 

 

John de Croon en Ype Wijnia zijn partner bij  AssetResolutions B.V., een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Beurtelings geven ze in deze column hun visie op een aspect van asset management. De columns staan gepubliceerd op de website van AssetResolutions; www.assetresolutions.nl/nl/column

<< terug naar overzicht

Nederlands English Duits

postbus 30113
8003 CC Zwolle
info@assetresolutions.nl
06 - 54 79 12 21
BTW NL8231.48.919.B01

colofon
disclaimer
privacy

-