|
Vakantierisico
24 juli 2015 • Ype Wijnia en John de Croon
beheren risico's
Na een druk eerste half jaar staat de grote vakantie weer voor de deur[1], tenminste, zo noemden wij dat altijd toen we nog op school zaten. Voor veel mensen een moment om het werk even achter zich te laten. Lekker uitrusten, veel in de gezonde buitenlucht, even niks moeten, onthaasten, het zijn zo maar wat kreten die vaak gebruikt worden in de aanloop naar de zomer. Vakantie is ook een gelegenheid om er op uit te trekken. Sommigen gaan daarbij graag elk jaar naar dezelfde omgeving, terwijl anderen graag ieder jaar iets anders doen. Er zijn zelfs mensen die het geen echte vakantie vinden als je niet minstens 12 uur in een vliegtuig hebt gezeten. Ieder zijn meug, zullen we maar zeggen.
Voor ons als asset managers is dat uiteraard een beetje onzinnig. Zoals we al sinds jaar en dag verkondigen, ligt een goede asset manager op het strand. Als je de zaken goed geregeld hebt dan doen de assets gewoon wat ze moeten doen, weten de monteurs wat ze moeten doen als de assets eens een keertje geen zin hebben en een snipperdag nemen, en zijn de financiën geregeld voor het geval een asset extra aandacht nodig heeft. Een abonnement op een asset wellness resort zeg maar. Vanuit deze comfortabele positie van professioneel vakantievierder kunnen we het niet laten met enig leedvermaak naar de normale vakantievierder te kijken. Immers, voor elk vak baart oefening de kunst, en een amateur die drie weken weggaat valt compleet in het niet bij de professional die het hele jaar oefent.
Maar waar bestaat dat leedvermaak dan uit? Nou, heel simpel, dat van al die zogenaamde argumenten waarmee wordt uitgekeken naar de vakantie helemaal niets klopt. Een vakantie is domweg heel erg veel stress. Neem het simpele voorbeeld van een eenvoudige vliegvakantie binnen Europa. Het begint al met het uitzoeken van de vlucht. Uiteraard is het streven de goedkoopste vlucht te vinden, en ontzettend veel aanbieders wekken de indruk dat ze hierbij helpen. Maar in de praktijk is dat vergelijken van vliegtarieven een hemeltergende onmogelijkheid. Bij de ene maatschappij is er een heel goedkoop tarief, maar dat geldt alleen met een tussenstop in (we noemen maar wat) Abu Dhabi, waar dan wel een aantal keer overnacht moet worden in een duur hotel. De ander lijkt heel goedkoop, maar vraagt een onmogelijk vroeg tijdstip van vertrek. Of (een keer echt meegemaakt) je krijgt een ticket waarbij je eerder terugkomt dan vertrekt, al bleek dat bij nader inzicht een dubbel retour dat goedkoper was dan een enkel retour. Daarnaast nog de vragen rondom de hoeveelheid bagage die je mag meenemen, welke zaken wel of niet in de handbagage mogen, tarieven voor ruimbagage, extra reserverings-, betalings- , incheck-, zetel en uitstapkosten plus een toeslag voor een vliegtuig met een piloot en het is duidelijk dat dit allerminst een ontspannen bezigheid is. Er zijn mensen voor minder het klooster ingegaan.
Ook als de vakantie eenmaal daar is blijkt werkelijk ontspannen lastig. De eerste momenten heb je stress vanwege de vraag of je wel alles bij je hebt (in 99,99% van de gevallen heb je meer mee dan je nodig hebt), daarna komt een fase met acute paniek dat de deuren niet op slot zijn/het gas niet uit is/ de wasmachine niet is leeggehaald/de cavia geen eten heeft/de hond niet aan een boom is gebonden of noemt u maar op. Als je geluk hebt komt die paniek pas op een moment dat je er niks meer aan kunt doen en is de echte paniek snel voorbij, maar het blijft toch knagen. Of je bent op weg met eigen vervoer en de Franse boeren blokkeren de snelweg, waardoor je niet op tijd bij het vakantieadres komt en een dichte deur treft.
En als je er dan eindelijk bent dan is het leed nog niet geleden. Veel in de buitenlucht is prima, maar als je net een plekje mist bij het insmeren zit je mooi een paar dagen met zonnebrand. Lekker eten en drinken hoort natuurlijk bij de vakantie, maar voor je het weet ben je dan toch weer aan het comazuipen met alcoholvrij bier. En om een of andere reden willen mensen op vakantie ook altijd iets bijzonders doen, zoals bergen beklimmen, bungeejumpen, parachutespringen, duiken, stierenrennen, oorlogje spelen in de Levant of een vierdaagse lopen. Levensgevaarlijk! Voor de echte adrenaline junkies schijnt trouwens een nieuwe markt in ontwikkeling te zijn, die van gevaarlijke vakantiebaantjes. Topper op die lijst is momenteel belastinginspecteur in Griekenland, op de voet gevolgd door officier van justitie in Zuid-Italië en poepschepper in West-Afrika.
Overigens valt dit gezochte gevaar allemaal in het niet bij wat je in het verre buitenland per ongeluk kan overkomen. Broekhoest in allerlei kleuren, koorts, parasieten, enge giftige beestjes, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s, knuffeldieren (leeuwen, tijgers, ijsberen, krokodillen, haaien en dergelijke) die je graag een beschuitje met jou eten, het zijn zo maar wat milde ongemakken voor die streken. Ernstiger zaken betreffen de zeer beperkte beschikbaarheid van Wifi of dat je in het hotel geen Astro TV of Tommy Teleshopping hebt. Maar rampzalig wordt het natuurlijk pas als blijkt dat vrijwel nergens een fatsoenlijk glas karnemelk te verkrijgen is.
Achteraf wordt altijd gedaan of de vakantie geweldig was. Maar de realiteit is dat het meeste plezier wordt beleefd aan de voorbereiding van de reis. Daarom gratis en voor niets onze tip van de week:
DOE HET NIET!
Plan je vakantie, boek hem desnoods, maar blijf als uur u daar is gewoon lekker op de bank zitten. Als dit psychisch te belastend is kan je ook een reis boeken met vrijwel 100% annuleringsgarantie, dat bespaart je de moeite van het niet gaan. Denk aan een last minute voor de 100e vierdaagse, een elfstedentrip op de schaats of bijvoorbeeld een tweeweekse vakantie naar Rome met urbi et orbi van zowel Kerst als Pasen. Op YouTube kan je vast wel filmpjes vinden hoe het er op de beoogde bestemming uit had moeten zien met mooi weer, daar hoef je het niet voor te doen. Bestsellers van het type “Was ik maar nooit op vakantie gegaan” vertellen vervolgens hoe slecht het had kunnen zijn. Een beetje handige Harry fotoshopt zichzelf zonder problemen op de mooiste locaties. En omdat ieder ander toch weg is, valt het niemand op dat je thuisblijft. Veilig, goedkoop, gezond, en echt onthaasten. Mocht je naar buiten willen, kan je naar het strand waar meer assetmanagers een stoel hebben neergezet. Voor alle duidelijkheid, ons zult u daar niet treffen. Wij zijn namelijk op vakantie!
John de Croon en Ype Wijnia zijn partner bij AssetResolutions B.V., een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Periodiek geven ze in deze column hun visie op een aspect van asset management. De columns staan gepubliceerd op de website van AssetResolutions, http://www.assetresolutions.nl/nl/column
[1] Onze welgemeende excuses voor degenen voor wie de vakantie al voorbij is, voor hen is deze column niet bedoeld, al kan het natuurlijk wel enige herkenning opleveren
<< terug naar overzicht
|